Gin

Gin og Tonic: En solrig historie med et bittert tvist

Gin og tonic - Nordisk Brænderi

Aaah, foråret er endelig kommet til Danmark, og hvad er en bedre måde at nyde forårssolens varme end med en klassisk gin og tonic i hånden? Det er en absolut favorit hos os i Nordisk Brænderi.

Eller favoritter skulle man måske sige. For det jo et helt univers af smage med de uendelige varianter af botanicals i både ginen og tonicen – og i de bær, urter, grønt eller frugt, som pifter drinken op til sidst.

Når jeg arbejder med den mindste detalje i ginen, destillationsprocessen og de botanicals, jeg bruger, så må I undskylde mig, hvis nørderiet tager overhånd. Men det skal være en god oplevelse hele vejen igennem med en dansk gin og tonic.

Der kommer generelle tip til den gode gin og tonic og en opskrift på en god forårsgin og tonic senere.

Det afgørende forsvarsmiddel

Men kender du historien bag gin og tonic? Det er en fascinerende historie, der strækker sig over århundreder og flere kontinenter og begynder ude i Solen i troperne, som en medicinsk løsning i det 18. århundrede. Det var nemlig en malariakur.

Det hele startede med kinin, et stof udvundet fra barken af kinatræet, som oprindeligt blev brugt af de indfødte i Andesbjergene i Sydamerika. Europæerne lærte hurtigt kininens effektivitet mod malaria – en frygtelig sygdom der desværre stadig koster alt, alt for mange mennesker livet. Særligt børn.

Da det britiske imperium udvidede sin indflydelse til malaria-ramte regioner som Indien, blev kinin et essentielt forsvarsmiddel for de britiske kolonister. Men der var et problem. Kinin i sig selv var utroligt bittert og svært at sluge.

Løsningen? At blande det med noget langt mere velsmagende som gin. Derved blev gin og tonic født som en pragmatisk, medicinsk cocktail, der både hjalp med at holde malaria væk og bidrog til velværet.

Gin selv har rødder, der går tilbage til middelalderens Europa, hvor den blev destilleret som en form for medicin. Men det var i England, at gin fandt sin sande popularitet i det 17. århundrede. Tilføjelsen af tonic til gin var en britisk innovation, som hurtigt blev adopteret af koloni-officererne - og til sidst af samfundet tilbage i England.

Hvordan laver man den perfekte gin og tonic?

Selvom gin og tonic blev til i de varme, fugtige klimaer i Indien, så dur drinken til alle slags vejr. Og når foråret byder på længere dage og lysere aftener, er der intet, der er mere forfriskende end at sidde udendørs med en kølig, dansk gin og tonic.

At lave en klassisk gin og tonic er enkelt, men det kræver opmærksomhed på detaljerne for at opnå balance mellem sødme, bitterhed og aromatiske nuancer:

  1. Vælg din gin med omhu. Hver gin har sin egen unikke profil af botanicals.

  2. Brug en god tonic. En tonic med lavt sukkerindhold og naturlige ingredienser komplementerer gin bedre. Tonicen skal ikke overdøve ginens smagsnuancer, så afstem de to ingredienser med hinanden.

  3. Tilføj garniture. Klassikeren er en skive lime, men andre citrusfrugter kan komplementere en god gin og tonic til et frisk pift. I det tidlige forår er der endnu ikke meget at plukke i haven, men senere på sæsonen er det fristende at eksperimentere med årstidens bær, frugter og urter i afmålte mængder.

Det er i sidste ende dine smagsløg, der er dommeren på den perfekte gin og tonic 😋

Opskrift på en af mine favorit gin og tonic til foråret:

  • 4 cl Nordisk Gin - Edition Northstar
  • 8 cl Light tonic, men Indian Tonic fungerer også fint
  • Frisk skovsyre med hvide blomster
  • Friske citronmelisseblade
  • Rigeligt med store isterninger

Nyd foråret 🌞

Anders Bilgram
Destillatør

Læs næste

Snapse fra Nordisk Brænderi