Kender du den smukke fjeldrype – på engelsk ptarmigan - med den fine hvide, vinterlige fjerdragt?
I snelandskaber ligner rypen en stor snebold, og den kan under rette omstændigheder være ganske tillidsfuld. Som regel findes ryper i større eller mindre flokke, og man kan undertiden komme dem ganske nær. Det er jo ikke nødvendigvis i rypernes favør, for dermed risikerer de at ende i suppegryden, hvor en ret med deres delikate, mørke kød med fyldig og kraftfuld vildtsmag udgør en formidabel middag. Gerne sammen med grove grøntsager, sovs, svampe og tyttebærsyltetøj. Så er der ikke et øje tørt.
Rypen er en hønsefugl, som lever af pileskud og fjeldets friske og frosne bær. ”Høsten” af bær og urter ender i fuglens lille fødevarereservoir, kaldet kroen, hvor maden opbevares, inden den fortsætter til fordøjelsessystemet. Her i kroen finder man et udvalg af fjeldets og årstidens lækreste bær og urter, og man kan efter at have tømt rypens kro, bruge disse nøje indsamlede frø og bær til krydderi eller snaps. Og det er net- op, hvad jeg har gjort i denne din Klan Ptarmigan Spirit.
Ryperne er nedlagt dels i Grønland og dels på Svalbard, idet de grønlandske ryper for år tilbage blev skudt af min tidligere ekspeditionsmakker og min dengang bedste ven, den nu desværre afdøde politimand Frederik Heilmann Lynge. Frederik yndede en tur til fjelds, og han havde en del ryper på samvittigheden, og da han hørte, at jeg var interesseret i indholdet fra kroerne, blev de omhyggeligt tørret og sendt til mig til snapseproduktion.
Senere lærte jeg det skønne par Karina Bernlow og Martin Hartmann fra Svalbard at kende. De driver virksomheden Green Dog Svalbard, hvor de året rundt arrangerer fantastiske oplevelser for turister, der gæster Svalbard. Karina og Martin er begge enestående gode fangere og jægere, og de har på Svalbard nedlagt en del ryper, hvor de i lighed med Frederik omhyggeligt har taget hånd om kroernes indhold, som er blevet vakuumpakket og frosset ned til denne din Klan brændevin.
Indholdet fra kroerne har trukket på 96% hvede-finsprit – vodka – i 3-4 måneder, hvorefter koncentratet er tilsat yderligere vodka og filtreret. Det er blevet en unik kryddersnaps, som du med fordel kan nyde til en god dansk frokost.
SKÅL, og rigtig god fornøjelse.
Anders Bilgram, Destillatør