Brændevin

November 2019: Apple Brandy

November 2019: Apple Brandy

Den 24. maj 2009 løb den liflige og helt klare æblebrændevin på 78 procent ud af min nye skinnende kobberkedel. Kun to måneder tidligere havde jeg stået ved kedlen dage i træk sammen med min læremester Herbert Rösch, mens jeg destillerede de første opgærede æbler.

Herbert udfordrede mig gang på gang i forhold til duft og smag for at lære mig nuancerne af aromaer og æteriske olier at kende og skelne dem fra hinanden. Jeg forsøgte koncentreret at indprente mig indtrykkene, mens destillatet forandrede sig gennem hele destillationsprocessen.

Jeg skulle lære at fraktionere i hoved, krop og hale, dvs. lære at adskille den stærke alkohol i gode og dårlige dele. Efter afsluttet destillation skulle midterfraktionen, dvs. kroppen, helst rumme en bred og elegant smagspalet, der afspejlede de æbler, som var benyttet til produktionen. Jeg eksperimenterede med flere æblesorter til mine destillater, og jeg syntes hurtigt godt om Aroma-æblerne.

Den forudgående sommer 2008 var gået med eventyrlig sejlads nord om Rusland på Expedition Polar Passage 2000, og få dage efter, at ekspeditionen i båd havde forladt en lille udtjent vejrstation på Asiens nordligste punkt, Mys Tjelyuskin, ankom ekspeditionsteamet til en forladt Gulag-lejr vest for Lena-flodens enorme delta.

Her stod jeg på en øde sibirisk strandbred og talte i satellittelefon med Bendt Olsen, som var indehaver af Karensminde Frugtplantage ved Odder, hvor han dyrkede en række uhørt lækre frugter. Bendt lovede at reservere nogle partier æbler til mig, så jeg ved hjemkomsten kunne komme i gang med mine æblebrændevine.

Efter afsluttet ekspedition etablerede jeg hen over vinteren mit destilleri, og i slutningen af marts 2009 fik jeg godkendt faciliteterne af skattemyndighederne. Jeg kunne gå i gang med at destillere. I første omgang sammen med Herbert - senere på egne ben.

Destillatet til denne Nordisk Klan Apple Brandy blev primo juli 2009 lagt på et 50 liters egefad, som tidligere havde været brugt til finish på cognac, og primo august 2017 tømte jeg fadet igen, da jeg nu syntes, at indholdet smagte vidunderligt.

Personligt holder jeg rigtigt meget af æblebrændevin, og det er derfor en stor glæde at dele denne oplevelse med dig - og måske med dine venner?

Anders Bilgram, Destillatør

Nordisk Klan

Kun kr. 387,- inkl. fragt pr. kvartal

Nordisk Klan er Nordisk Brænderis egen ”familie” for dig, som er interesseret i premium spiritus produceret i Limited Editions. 

Kender du en nysgerrig, eventyrlysten livsnyder, som værdsætter en god fortælling og en unik oplevelse i håndlavede specialprodukter?

Læs mere Bliv medlem her